Wolne rodniki – działanie w organizmie, wolne rodniki to atomy cząsteczki lub jony posiadające na zewnętrznej orbicie pojedynczy, niesparowany elektron. Dążąc do przyłączenia lub oddania elektronu wykazują dużą aktywność chemiczną utleniając każdy związek z którym mają kontakt. Obiektem ataków wolnych rodników w organizmie człowieka są głównie związki posiadające w cząsteczkach wiązania podwójne jak: białka, DNA lub nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład błon komórkowych, polisacharydy, lipidy (cholesterol) znajdujący się w krwi.
Podczas utleniania lipidów powstają wolne rodniki lipidowe (nadtlenki lipidowe) wyzwalające niszczącą reakcję łańcuchową. Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku reakcji metabolicznych a zwłaszcza w procesie spalania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą również pochodzić z zewnątrz ze skażonego powietrza, dymu z papierosów, występują w zjonizowanym powietrzu, wysoko przetworzonej lub zepsutej żywności, lekach itp. Wolne rodniki tworzą się w wielu produktach spożywczych jak: wyroby cukiernicze o długich terminach przydatności do spożycia, produkty mięsne i roślinne. Dotyczy to szczególnie tłuszczów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo łatwo ulegają utlenieniu. Najwięcej tych kwasów zawiera olej kukurydziany i słonecznikowy a najmniej oliwa z oliwek i olej lniany. W produktach smażonych lub długo przechowywanych, tłuszcze ulegają szybkiemu utlenieniu i pokarmy te zawierają bardzo dużo wolnych rodników. Spożycie takich pokarmów jak chipsy, frytki, krakersy, ciastka, ciasto do pizzy, sosy sałatkowe itp. jest w Polsce powszechne, zwłaszcza wśród młodzieży i staje się niebezpiecznym dla zdrowia przyzwyczajeniem żywieniowym.
W każdej komórce ciała w reakcjach chemicznych uczestniczą cząsteczki tlenu z których pewna część nie ulega pełnej redukcji. Wytwarzają się wtedy wolne rodniki tlenu np. rodnik hydroksylowy OH. Powstaje on w wyniku reakcji nadtlenku wodoru (H2O2) z jonami miedzi(I) lub żelaza(II). W wyniku uszkodzenia błony komórkowej komórka nie jest wstanie pełnić swych właściwych funkcji metabolicznych, uszkodzenia kodu genetycznego prowadzą do powstawania nowotworów, zaburzeń czynnościowych układu krążenia, mózgu i innych narządów. Utleniając cholesterol LDL powodują zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych nawet u osób młodych żyjących w warunkach skażonego środowiska i odżywiających się niewłaściwie. Uważa się że jest to jedna z głównych przyczyn procesu starzenia się organizmu.
Wolne rodniki spełniają również ważne funkcje korzystne. Są używane przez ciała odpornościowe do niszczenia bakterii chorobotwórczych i utleniają substancje toksyczne. Makrofagi – komórki żerne układu odpornościowego – wytwarzają wolne rodniki i z ich pomocą niszczą niepożądane mikroorganizmy. Nasze organizmy wykształciły funkcje obronne przeciwko wolnym rodnikom. W komórkach wytwarzany jest glutation, który chroni je przed ich niszczącym działaniem. Z wiekiem ilość glutationu jaką organizm może wytwarzać ulega zmniejszeniu i organizm staje się coraz bardziej bezbronny. Dlatego ważne jest spożywanie pokarmów zawierających, przeciwutleniacze czyli antyoksydanty pokarmowe.
Antyutleniacze, antyoksydanty, przeciwutleniacze, związki wychwytujące wolne rodniki
Do najważniejszych antyutleniaczy endogennych (tzn.
takich, które nasz organizm jest w stanie sam wytwarzać) należą
poliaminy, melatonina, estrogen, dyzmutaza natlenkowa, peroksydaza
glutationowa, katalaza, kwas liponowy, ceruloplazmina, albumina,
laktoferyna, transferyna, metalotioneina, koenzym Q10 oraz kwas moczowy
Do antyutleniaczy egzogennych, które muszą być
dostarczone w spożywanym przez nas pokarmie lub w formie suplementów
należą: witamina E (alpha, i betha tokoferole oraz tokotrienole),
witamina C i A, karotenoidy (alpha, i betha-karoten, likopen, luteina),
ksantofile, polifenole.
Karotenoidy to grupa około 100 barwników roślinnych, do których
zaliczamy karoteny i ksantofile. Karoten pomarańczowożółty jest w
marchewkach, pomidorach, papryce. Ksantofil to żółty barwnik, występuje w
płatkach kwiatów, owocach, korzeniach.
.
Dostarczanie dużej ilości żywności o wysokiej aktywności, znacznie
zwiększa siłę antyoksydacyjną ludzkiej krwi, zapobiega utracie
długoterminowej pamięci i zdolności uczenia się w średnim wieku,
utrzymuje zdolność komórek mózgowych do odpowiedzi na chemiczne bodźce
oraz chroni naczynia przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
.
Produkty z wysoką zawartością antyoksydantów – suszona śliwka,
malina, borówka, żurawina, aronia, jagoda, jabłka, granat, algi, ciemne
winogrona, aronia, banan, gruszka, fasola, kapusta, cebula czerwona,
brokuł, curry, cynamon, tymianek, majeranek, bazylia, chili, czekolada
czarna, wino czerwone, orzechy włoskie, zielona herbata.
PROCES STARZENIA SIĘ SKÓRY
- Suchość skóry - utrata dotychczasowej elastyczności, następuje odwodnienie, silniej zaznaczają się zmarszczki mimiczne.
- Pojawiają się drobne zmarszczki wokół kącików oczu i ust.
- Naskórek staje się cieńszy i szorstki, keratynocyty pomnażają się w zwolnionym tempie.
- Wydzielanie melaniny następuje w sposób niejednolity, czego wynikiem są liczne brązowe plamy w miejscach odkrytych - pojawiają się plamy pigmentacyjne.
- Fibroblasty stają się coraz mniej aktywne. Pogarsza się aktywność włókien kolagenowych i elastynowych, a ich struktura zmniejsza się.
- Krążenie we włośniczkach ulega zmianie, czego wynikiem jest duża kruchość naczyń włosowatych.
Aby przeciwdziałać procesowi starzenia się skóry należy wpływać na w/w procesy poprzez stosowanie produktów z aktywnymi biologicznie substancjami (kosmeceutyki).
A zatem jakie zabiegi mają wpływ na spowolnienie starzenia, a jakie na zahamowanie tego procesu i czy proces ten można odwrócić? Otóż należy przede wszystkim dobrze rozpoznać swoją cerę, tak by kosmetyki ze wskazanym wiekiem nie obciążały naszego naskórka i zarazem go nie wysuszały, a jednak należycie go chroniły przed promieniowaniem UV, wolnymi rodnikami i stymulowały jednocześnie do odnowy żywego naskórka. Kosmetyki nawilżające stosujemy od około 20 roku życia bezwzględnie koniecznie. Od 25 roku życia włączamy krem pod oczy. Po 30tce koenzym Q10 i ceramidy. Po 40tce witaminy A i E oraz C. Po 50tce kremy odżywcze inne na dzień i na noc.
Zabiegi pielęgnacyjne dedykowane cerom dojrzałym w salonie kosmetycznym
Przy niewłaściwej pielęgnacji cery dojrzałej nie należy spodziewać się cudów po jakimkolwiek jednorazowym zabiegu kosmetycznym. Konieczna jest seria zabiegów dobranych do danej cery ( np. mieszanej, wrażliwej, naczynkowej, atopowej ). Należy uporać się przede wszystkim z prawidłowym uregulowaniem nawilżenia skóry poprzez wykonanie odpowiedniego peelingu ( fizyczny, chemiczny, mechaniczny ) i przygotowaniu pierwszym zabiegiem do dalszych zabiegów mających na celu poprawę kolorytu skóry, spłycenie zmarszczek, poprawę napięcia naskórka, wzmocnienie naczyń i zmniejszenie porów.
Do dyspozycji mamy takie nowoczesne, najpopularniejsze zabiegi:
- mikrodermabrazję diamentową i korundową
- peeling kawitacyjny
- peelingi chemiczne: enzymatyczne, ziołowe i kwasami AHA
- sonoforezę
- mezoterapię bezigłową, igłową i mikroigłową
- jonoforezę
- darsonwalizację
- masaż limfatyczny i kosmetyczny
- sollux czerwony i niebieski
- laser IPL, VPL oraz na podczerwień
- maski : algowe, alginatowe, retinolowe, parafinowe, ziołowe, porcelanowe....
Wymienione zabiegi wykonane w seriach od 3-4 zabiegów do 10 zabiegów rozciągniętych w czasie do 3 miesięcy przy stałej prawidłowej pielęgnacji domowej dobranymi przez kosmetyczkę preparatami gwarantują zatrzymanie procesu starzenia i pobudzenie skóry do prawidłowego funkcjonowania. Skóra po serii zabiegów ma całkiem inny skład. Zwiększa się ilość kolagenu i elastyny odpowiadających za strukturę skóry. Poprawione jest oddychanie komórkowe. Przyrost naskórka żywego jest wzmożony, a stare warstwy rogowe są złuszczone. Dzięki temu wnikanie kosmetyków i substancji aktywnych w nich zawartych aplikowanych na naskórek jest łatwiejsze. Od tego czy proces ten utrzyma się dłużej zależy również zahamowanie starzenia :)
Czy takie kuracje są dostępne dla każdego? Ile to kosztuje? Kiedy wykonać serię zabiegów?
kwasy AHA |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.