green monster - soki z zielonych warzyw i owoców |
Lato sprzyja oczyszczaniu organizmu.I bardzo dobrze. Oczyszczony organizm to zdrowy organizm, zdrowa skóra, ładny wygląd. Znikają wszystkie blokady i organizm potrafi sam się regenerować i naprawiać, on najlepiej wie, jak to zrobić. Istnieje jednak ten jeden warunek – musi być oczyszczony.
Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Słabość i choroba rzadko znajdują oparcie w czystym, dobrze odżywionym organizmie; opuszczają go raczej, gdy zostaje oczyszczony i dobrze odżywiony.
Czym można się efektywnie oczyścić? Niewątpliwie najważniejszy jest dla nas chlorofil, występujący w zielonych roślinach.
Wielu ludzi czerpie przyjemność ze słońca. Gdy regularnie przebywamy w jego promieniach, czujemy się lepiej i wyglądamy zdrowiej. Staramy się zapewnić sobie jak najwięcej jego światła. Stroje kąpielowe zostały zredukowane do minimum, abyśmy mogli w jak największym stopniu wyeksponować nasze ciała na promienie słoneczne. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z istnienia „upłynnionej” formy światła słonecznego, mianowicie chlorofilu.
Jest on tak samo ważny jak promienie słoneczne! Życie nie jest możliwe bez słońca, ale nie powstanie także bez chlorofilu. Chlorofil to płynna energia słoneczna. Spożywanie go w dużych ilościach to jak kąpiel słoneczna dla naszych wewnętrznych organów. Stan wewnętrznych organów odzwierciedla się w wyglądzie naszej skóry.
Już od czasów starożytnych chlorofil pełnił funkcję cudownego „uzdrowiciela”. Transportuje on znaczne ilości tlenu, dzięki czemu odgrywa zasadniczą rolę we wspieraniu bakterii aerobowych. Tak więc, im więcej chlorofilu spożywamy, tym lepszy będzie stan naszej flory jelitowej i ogólne zdrowie - wygląd. Chlorofil często bywa nazywany „żywą krwią” roślin, a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny.Główna różnica polega na tym, że w centrum tej ostatniej znajduje się atom żelaza, a w centrum cząsteczki chlorofilu – atom magnezu.
Czym jest chlorofil?
To zielony fotosyntetyczny barwnik występujący w większości roślin, algach i sinicach. Chlorofil często jest określany mianem „słonecznego barwnika”, ponieważ absorbuje energię słoneczną. Znajduje się on w chloroplastach – charakterystycznych organellach komórek roślinnych. Jego nazwa wywodzi się z greckich słów: chloros = zielony i phyllon = liść. Chlorofil działa wzmacniająco i przyspiesza przemianę materii, a ponadto łącznie z żelazem jest korzystny w anemii. Doraźnie dobry efekt w zapobieganiu niedoborowi wit. B12 przynosi chlorofil stosowany jako preparat, który niszczy bakterie gnilne i pomaga w regeneracji flory bakteryjnej wytwarzającej witaminę B12 w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu neutralizuje przykre zapachy stolca, moczu, a także potu ciała i z ust.
Oczyszczające działanie chlorofilu:
– usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia toksyny
– neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm
– dezaktywuje wiele kancerogenów (substancji powodujących raka)
– pomaga oczyścić wątrobę
– czyści jelita
– usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała
Przeciwzapalne działanie chlorofilu:
– przeciwdziała takim stanom zapalnym: jak ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit
– leczy wszelkie stany zapalne: skóry, stawów,
– leczy żylaki
Spirulina w tabletkach |
Regenerujące działanie chlorofilu:
– buduje i oczyszcza krew, zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofilii
– odnawia tkanki (katalizuje odnowę komórkową)
– usprawnia prace tarczycy
– poprawia funkcjonowanie wątroby, tarczycy
– wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit
– uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K
– obniża zapotrzebowanie na insulinę
– neutralizuje szkodliwe działanie białka
– łagodzi objawy astmy
– leczy anemię
– wspiera leczenie cukrzycy
– przeciwdziała zakwaszeniu
– reguluje cykl miesiączkowy
– wspomaga tworzenie krwi
– dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała
– wzmacnia układ naczyniowy
Chlorofil:
– ma właściwości hamujące rozwój guzów
– dodaje energii
– stymuluje system immunologiczny organizmu
– regeneruje tkanki i niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu
– wzmacnia czynność tarczycy i trzustki
– pomaga przy anemii,
– reguluje ciśnienie tętnicze
– aktywizuje czynność jelit, czyści je
– hamuje stany zapalne np. po goleniu zbędnego owłosienia
– obniża zapotrzebowanie na insulinę
– leczy żylaki
– poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących
– zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofilii
Chlorofil ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, a także sprzyja szybkiemu gojeniu się skaleczeń. Ponadto dostarcza naszemu organizmowi zalecaną dawkę magnezu niezbędną do prawidłowego rozwoju. Pomaga krwi w transporcie tlenu do komórek i tkanek. Ma niezaprzeczalnie ogromne znaczenie w oczyszczaniu naszego ciała z toksyn, dlatego jego stosowanie jest tak ważne w przypadku osób, które są uzależnione od palenia. Chlorofil neutralizuje również nieprzyjemny zapach wydobywający się z ust, a także nieprzyjemny zapach ciała. Osoby, które są narażone na skutki uboczne związane z zażywaniem leków także powinny po niego sięgać ze względu na jego właściwości antymutagenne i antykancerogenne.
Kto powinien w szczególności zainteresować się chlorofilem:
- Osoby, które są narażone na miażdżycę
- Palacze
- Osoby, które mają niedobór witamin i minerałów we krwi
- Osoby, które na co dzień przyjmują dużą dawkę leków
Chlorofil transportuje znaczne ilości tlenu, dzięki czemu odgrywa bardzo ważną rolę we wspieraniu bakterii aerobowych i utrzymania zdrowej flory bakteryjnej naszych jelit.
Istnieją dowody na to, że chlorofil pomaga w zapobieganiu i leczeniu wielu odmian raka oraz miażdżycy. Liczne badania naukowe wskazują, że jest on w stanie przyczynić się do złagodzenia objawów niemal każdej choroby.
Najlepszymi źródłami chlorofilu są:
- zielone warzywa– lucerna,
– młode 12 dniowe trawy pszenicy i jęczmienia
– oraz: zielone części brokułów, kalafiora, rzepy, kalarepy, rzodkiewek, naci pietruszki i selera, jarmuż, szpinak, liście kapusty włoskiej, pekińskiej, rzeżucha, mniszek lekarski, pokrzywa, babka i inne zioła.
Zielone liście oczyszczają, odtruwają i regenerują skażony i nadwyrężony organizm ludzki.
Chlorofil niezbędny jest dla ludzi, którzy:
– nie otrzymują światła słonecznego w odpowiedniej ilości, np. pracownikom biur i dużych miast
– ludziom przemęczonym i zestresowanym.
Chlorofil jest lekarstwem.
Zapobiega zmianom patologicznym w molekułach DNA, blokuje przekształcanie zdrowych komórek w komórki rakowe.
Gdzie występuje chlorofil?
Zielone warzywa popularnie zwane zieleniną cechują się wysoką zawartością tlenu w chlorofilu oraz bogactwem składników odżywczych. Zielenina jest najbardziej zasadowym pożywieniem, jakie istnieje na naszej planecie. Jeśli uzupełnimy naszą dietę o chlorofil utrzymamy zasadowe pH ciała i ogólne zdrowie.
Największe ilości chlorofilu możemy znaleźć w lucernie.
Lucerna siewna jest jednym z najlepszych źródeł białka, chlorofilu, karotenu, witaminy A (retinol), D (kalcyferol), E (tokoferole), B6 (pirydoksyna), K (filochinony) i kilku enzymów trawiennych. Dzięki głębokiemu systemowi korzeniowemu, który zapewnia dobrą absorpcję składników mineralnych, lucerna jest dobrym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, żelaza potasu i pierwiastków śladowych.
Badania sugerują, że może ona w wątrobie oraz jelicie cienkim unieczynniać chemiczne kancerogeny pokarmowe. Pomaga usunąć toksyny i neutralizować kwasy. Bogata w chlorofil i składniki odżywcze, alkalizuje i odtruwa organizm, zwłaszcza wątrobę.
Lucerna uprawiana jest od ponad 2 000 lat i przez wiele cywilizacji uważana była za cudowne ziele. Mieszkańcy krajów arabskich nazwali ją „matką ziół” ze względu na wysokie działanie ożywcze i właściwości lecznicze. Korzenie lucerny sięgają głęboko w ziemię, by wchłaniać minerały i niezbędne składniki odżywcze. Z tak rozbudowaną strukturą korzeni, lucerna stanowi jedno z najzdrowszych ziół na świecie.
Zawartość w lucernie saponinów, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, utrudnia miażdżycowe zmiany ścianek naczyniowych, reguluje ciśnienie tętnicze, zapobiegania opuchliźnie.
Lucerna ma aktywność podobną do estrogenowej i korzystna jest dla kobiet w okresie menopauzy i przy profilaktyce raka piersi.
Lucerna ma także działanie odtruwające i zapobiega nowotworom układu trawienia: nowotwór jelita / okrężnicy, nowotwory odbytu, rak żołądka i przełyku.
Lucerna jest dobrym, naturalnym środkiem przeczyszczającym, moczopędnym i obniżającym gorączkę.
Lucerna działa szczególnie korzystnie na osoby w starszym wieku.
Spowalnia proces starzenia się, wzmacnia system immunologiczny. Zwiększa siłę życiową, wydolność fizyczną, zapewnia lepszy sen.
sproszkowana chlorella |
Poniżej wymienię kilka produktów, zawierających czysty chlorofil w wysokiej dawce, które skutecznie oczyszczą każdy organizm.
- spirulina
- chlorella
- żyworódka pierzasta - świeży sok
- pokrzywa - świeży sok
- kiełki: lucerny, rzodkiewki, pszenicy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.