Produkty mleczne |
W kosmetyce zastosowanie znalazły głównie białka, które są naturalnymi składnikami skóry jak kolagen, elastyna i keratyna.
Poza naturalnymi białkami skóry wykorzystuje się także białka mleka, jedwabiu oraz niektóre proteiny roślinne, na przykład z pszenicy, kukurydzy, groszku, soi.
Proteiny są jednymi z bardziej efektywnych i interesujących substancji służących poprawie kondycji włosów – mają zdolność wypełniania ubytków w strukturze włosa i dzięki temu chronią go przed dalszym zniszczeniem, postępowaniem zmian niekorzystnych. Proteiny są w stanie wzmocnić strukturę włosów poprzez jej uzupełnienie o 10%.
Proteiny uzyskane z jedwabiu czy mleka zaliczane są do klasy białek "obcych" dla ciała ludzkiego, jednak ze względu na swe własności, często stosowane są w preparatach kosmetycznych. Proteiny jedwabiu znajdują zastosowanie w całej gamie kosmetyków zarówno do pielęgnacji skóry, jak i włosów. Materiałem o dużej wartości biologicznej, którą można wykorzystać w kosmetyce jest także mleko. Oprócz wysokowartościowych białek zawierających większość niezbędnych aminokwasów jest także źródłem kwasów tłuszczowych, w tym także tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, określanych czasami mianem witaminy F.
Orzechy - źródło protein |
Wydaje się jednak, że w przyszłości proteiny te będą odgrywały znaczącą rolę w przemyśle kosmetycznym. W sposób wyraźny bowiem powstaje coraz większe zainteresowanie produktami przedstawianymi jako "ekologiczne", co w konsekwencji prowadzi właśnie do zwiększonego popytu na proteiny pochodzenia roślinnego. Ponieważ białka, niezależnie od źródła pochodzenia, składają się z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi, można założyć, że nie powinno być zasadniczych różnic pomiędzy proteinami pochodzenia zwierzęcego czy roślinnego, a więc własności białek o podobnym ciężarze cząsteczkowym i składzie chemicznym powinny być porównywalne. Obecnie na rynku występuje szereg niskocząsteczkowych, rozpuszczalnych w wodzie hydrolizatów protein z pszenicy, które są bardzo konkurencyjne w stosunku do hydrolizatów kolagenu.
Stwierdzono także, że zdolność nawilżania aminokwasów kolagenowych i aminokwasów kukurydzy jest identyczna. Preparaty te posiadają doskonałe własności błonotwórcze. W pielęgnacji skóry mogą być porównywane z rozpuszczalnym kolagenem, a w pielęgnacji włosów z niektórymi preparatami keratynowymi.
Jakich protein szukać w składzie kosmetyku?
- Hydrolyzed Silk (hydrolizat jedwabiu)
- Hydrolyzed Milk Protein (hydrolizowane białka mleka)
- Hydrolyzed Wheat Protein (hydrolizowane białka pszenicy)
- Hydrolyzed Keratin (hydrolizowana keratyna)
- Hydrolyzed Soy Protein (hydrolizowane białka soi)
-Collagen (kolagen)
-Hydrolyzed Elastin (elastyna)
Używając kosmetyków z proteinami, musicie jednak pamiętać o równowadze
nawilżająco-proteinowej. Ważne jest, żeby stosować kosmetyki z
substancjami zarówno nawilżającymi, olejami, jak i proteinami. Zbyt
dużo protein może prowadzić do przeproteinowania np. włosów. Jeśli Twoje włosy są suche, szorstkie, napuszone , końcówki zaczynają sie kruszyć to znaczy, że przesadziłaś z proteinami.
Mleko
- wapń obecny w mleku bierze udział w syntezie kolagenu
- kwas mlekowy zwęża pory, lekko wybiela i złuszcza skórę
- NNKT działają natłuszczająco, wygładzają skórę
- proteiny pobudzają produkcję kolagenu i elastyny
- przeciwutleniacze oraz flawonoidy odżywiają skórę
Silk - kokony jedwabne |
Jedwab w kosmetyce
Głównymi składnikami jedwabiu są dwa białka: fibroina (ok. 70%) i serycyna (30%). Proteiny jedwabne mają ogromne podobieństwo, w swoim składzie chemicznym, do protein występujących w skórze i włosach. Ponadto posiadają ładunek elektrostatyczny przeciwny do ładunku skóry i włosów, dzięki czemu sprawiają, że kosmetyk posiadający w swoim składzie proteinę jedwabną silnie przywiera do powierzchni.
Fibroina jest białkiem posiadającym bardzo dużą zdolność wiązania i zatrzymywania wody. Jest w stanie pochłonąć 30 razy więcej wody w stosunku do swojej wagi. Dzięki temu doskonale sprawdza się jako składnik kosmetyków nawilżających, gdzie skutecznie zapobiega wysuszeniu naskórka. Fibroina, ze względu na swoją dużą masę cząsteczkową, nie wchłania się w głąb skóry, lecz tworzy na jej powierzchni rodzaj cienkiej błonki (film), która stanowi ochronę przed niekorzystnym wpływem środowiska. Zaletą tego białka jest fakt, że nie powoduje podrażnienia nawet bardzo wrażliwej skóry. Dzięki tym właściwościom, fibroina znalazła zastosowanie jako składnik wielu preparatów pielęgnacyjnych (kremów, balsamów, mleczek, maseczek) przeznaczonych przede wszystkim dla skóry suchej.
Serycyna, klej jedwabny, białko zlepiające włókna fibroinowe jedwabiu naturalnego. Poprawia stan bariery epidermy, zmniejszając utratę wody przez skórę. Z tego powodu uważana jest za „naturalny nawilżacz" skóry. Tworzy na powierzchni skóry delikatną warstwę, pozwalając skórze swobodnie oddychać czyniąc ją gładką i aksamitną. Dzięki swojej strukturze i składowi chemicznemu serycyna jest w stanie poprawić nawilżenie skóry. Serycyna wykazuje ponadto znaczne właściwości wygładzające, dzięki czemu zmniejsza nieregularności skóry.
Jedwab wykorzystywany jest również w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Proteiny jedwabiu są często składnikami szamponów i odżywek dla suchych włosów. Silnie działającą odżywką jest tzw. płynny jedwab do włosów, który ułatwia również układanie fryzury. Obecne w nim proteiny otaczają włosy cienką, niewidoczną otoczką, która działa ochronnie i równocześnie regenerująco. Preparat zapobiega również puszeniu i elektryzowaniu się włosów oraz zapobiega ich przesuszeniu. Do niedawna płynny jedwab do włosów dostępny był jedynie w salonach fryzjerskich. Obecnie produkują go różne firmy kosmetyczne i można go kupić w drogeriach.
Jedwab to również kosmetyka kolorowa. Proteiny jedwabiu dodawane są do cieni do oczu w celu uzyskania efektu gładkości i dobrej przyczepności do skóry powiek. Fibroinę stosuje się w wydłużających tuszach do rzęs. Mascara z dodatkiem jedwabiu daje naturalny efekt i długo utrzymuje się na rzęsach.
Ryż |
Ryż
Proteiny ryżu są składnikami całkowicie naturalnymi, wolnymi od udziału substancji nieorganicznych. Są też cenione jako produkty bezglutenowe i antyalergiczne, dzięki czemu właściwie nie ma ograniczeń w ich stosowaniu. Bogactwo kwasów tłuszczowych w proteinach ryżowych pozwala zapobiegać powstawaniu chorób skóry i łupieżu. W naturalny sposób suplementuje również skórę składnikami odżywczymi czyniąc ją silniejszą i regenerując jej strukturę.Białka ryżu są uznanym środkiem w walce z pierwszymi oznakami starzenia się skóry, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników. Skóra pielęgnowana kosmetykami z zawartością protein ryżowych jest gładka, sprężysta oraz wolna od zmarszczek.
Trudno także przecenić własności ściągające białek ryżu, które przywracają skórze jędrność i witalność. Białka ryżu charakteryzują się przy tym znakomitymi właściwościami nawilżającymi, zapewniając przy tym skórze odpowiednie zbilansowanie poziomu wody w komórkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.